Augmenta un 1,74% el salari de referència metropolità el 2021

Les despeses relacionades amb el lloguer o la hipoteca suposen el 36% del total del pressupost de necessitats bàsiques, dos punts percentuals més que el 2020

L'AMB ha publicat l'actualització del salari de referència metropolità (SRM) corresponent a l'any 2021, així com el càlcul del pressupost necessari per fer front a les necessitats bàsiques de les llars. Les dades mostren que el salari de referència mitjà a la metròpolis de Barcelona durant el 2021 ha estat de 1.345,48 €/mes, dada que suposa un augment de l'1,74% respecte a l'any 2020, quan el SRM es va situar en 1.322,52 €/mes. Des del 2016, primer any de la sèrie estadística, el salari de referència metropolità ha augmentat el 28,3%. 

AMBInfoSalariReferencia1200x675 22v3

El salari de referència o salari de vida té com a objectiu principal determinar la remuneració que es considera suficient perquè una persona que treballi i la seva família puguin viure dignament. L'indicador dona visibilitat al fet que moltes persones, tot i tenir feina, no ingressen prou diners per mantenir el nucli familiar. El SRM es calcula fent un pressupost de les necessitats bàsiques que permeten una vida digna: habitatge, transport, educació,  vestuari, oci, etc. 

salario 1

Els càlculs, com en les edicions anteriors, s'han efectuat per a tres àmbits territorials: el conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona, l'àrea metropolitana de Barcelona excloent-ne la capital i, finalment, Barcelona ciutat. Cal tenir en compte que aquest càlcul es fa per a diversos tipus de llars existents al conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona. 

Captura de pantalla 2022 03 08 a las 10.29.18

Captura de pantalla 2022 03 08 a las 10.29.24

Per al conjunt de llars metropolitanes, les despeses relacionades amb el lloguer o la hipoteca suposen el 36% del total del pressupost de necessitats bàsiques, dos punts percentuals més que el 2020. El total de despeses associades a la llar puja fins al 45% si s'hi afegeixen els subministraments (aigua, llum, gas i telèfon). El pressupost per a la compra d'aliments i begudes es manté en el 20% i el destinat a les despeses extraordinàries, com ara millores a l'interior de l'habitatge o compra d'electrodomèstics, es pondera en el 15%.

gastos formalizacion hipoteca

Captura de pantalla 2022 03 08 a las 10.29.31

Aquest any, a més, s'ha comparat el SRM amb l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Els resultats han mostrat que l'IMV se situa a una distància considerable tant del SRM com del pressupost de necessitats bàsiques. Per exemple, mentre que el SRM per a una parella amb un fill és de 1.297 €, l'IMV està vora els 430 €.

Redacció / Fotos: Arxiu-AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix