ERC-Viladecans denuncia incompliments en l'execució del pressupost de 2023

Els republicans consideren que la liquidació dels comptes de l'Ajuntament posa de manifest la manca de compromís del govern local amb els barris de la ciutat, alerten que la manca d'efectius ha incrementat les partides de personal dedicades a hores extres, sobretot al cos de la Policia Local i demostren injustificat l'increment d'un 10% en l'IBI aquest 2024

El passat Ple de març de 2024, l'equip de govern de Viladecans (PSC + En Comú Podem) va presentar la liquidació del pressupost municipal de l'any 2023, fet que permet conèixer en quin estat es troben els ingressos i les despeses a 31 de desembre de 2023, i per tant, comprovar si s'ha ingressat i executat tot allò previst en els comptes de l'Ajuntament.

El grup d'ERC-AM va aprofitar el debat per posar damunt la taula els greus incompliments i mancances detectades en l'anàlisi de les xifres presentades. En primer lloc, els republicans van destacar com l'Ajuntament tenia pendents d'executar 20 milions d'euros, xifra que representa un 20% del pressupost. Per la portaveu municipal republicana, Bàrbara Lligadas, això "demostra una manca de compromís amb la ciutadania" que es trasllada en deficiències en la prestació dels serveis públics.

Barbara Lligadas

En àmbits com la neteja viària, mancava per executar un 20% de la partida destinada al contracte amb Urbaser, així com partides destinades a l'adquisició de contenidors nous. Entre l'any 2022 i 2023, l'Ajuntament havia pressupostat 415.000€ en la compra de contenidors. La realitat, però, és que només s'han gastat 28.000€ (un 6% del total): "Ara s'entén millor la situació de brutícia que pateix Viladecans. Ni l'Ajuntament executa tot el que té previst al pressupost, ni l'empresa concessionària compleix amb allò que diu el contracte, com ja vam denunciar al Ple d'octubre", afegia Lligadas. 

GGURZQlXsAAlL2B

En l'àmbit de l'enllumenat públic, la partida destinada al seu manteniment tampoc es va executar en la seva totalitat. La cap de l'oposició defensava que "una execució del 80% semblaria una xifra raonable, però quan tenim barris com la Torre Roja o Can Palmer amb problemes greus d'enllumenat cada vegada que plou, cap excusa pot justificar no dedicar-hi fins a l'últim recurs."

Hores extres

Darrerament, ERC Viladecans també ha posat el focus en la situació de la plantilla de l'Ajuntament. Tant en el debat de pressupostos, com en les diferents modificacions de la relació de llocs de treball, el grup d'ERC ha denunciat la situació de sobrecàrrega laboral que pateixen els empleats públics municipals. En el cas de la liquidació de 2023, aquesta situació es reflecteix en l'increment significatiu de les partides destinades a pagar les hores extres que realitzen els treballadors de l'Ajuntament.

Per exemple, amb la Policia Local, l'Ajuntament tenia previst una despesa de 350.000€ i finalment ha estat de gairebé 700.000€. Fet que es repeteix en altres departaments i unitats, com les de cultura i joventut, enllumenat o la brigada d'obres. Per la portaveu republicana "la situació de la plantilla fa necessari un govern que escolti les seves demandes i treballi per posar solucions a la situació de sobrecàrrega laboral que pateixen els treballadors. Cal cuidar el personal."

En tercer lloc, els republicans van posar damunt la taula els incompliments de les inversions que l'Ajuntament planifica any rere any als diferents barris. Des de 2019 hi ha una partida per a Alba-rosa d'1,3M€, però cinc anys després l'Ajuntament només ha executat 83.000€, un irrisori 6%. O al barri de l'Eixample Centre, entre els exercicis de 2021 i 2022 s'hauria d'haver invertit un total de 445.000€, però el percentatge d'execució està per sota del 40%. "Xifres que demostren la manca de compromís del govern municipal amb els barris ja existents de Viladecans. La prioritat per al grup d'ERC és i serà la millora dels barris, per això a cada Ple duem propostes de millora per a tots els nuclis urbans", afegia Lligadas.

423538983 704454268501167 7222922988953514178 n

Finalment, els republicans també van denunciar que amb aquestes xifres, la pujada d'un 10% de l'IBI aquest 2024 encara resulta més innecessària, ja que "demostra que els interessos de la ciutadania estan en un segon terme per a aquest equip de govern", valorava la portaveu d'ERC. "Incrementar un 10% l'IBI quan els ingressos fixos ja superen a les despeses corrents i, a més, quan no executes totes les despeses previstes, resulta incomprensible pels veïns i veïnes de Viladecans", concloïa.

Redacció / Fotos: ERC-Esplugues-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix