Sant Joan de Déu estrena un centre pioner en cirurgia cardíaca robòtica

Atendrà els infants des que neixen i durant tota la vida adulta, ja els pacients que havien de passar per quiròfan eren intervinguts amb cirurgia oberta

L'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i l'Hospital Clínic Barcelona han creat un centre de cardiopaties congènites per oferir una atenció conjunta, durant totes les etapes de la vida, als infants que neixen amb una malformació al cor. El Centre de Cardiopaties Congènites Sant Joan de Déu – Clínic Barcelona ha estat presentat avui pel conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz; acompanyat per Marta Sitges, directora de l'Institut Cardiovascular de l'Hospital Clínic Barcelona; Stefano Congiu, cap de Cirurgia cardiovascular de l'Hospital Sant Joan de Déu, i Daniel Pereda, director del nou centre i consultor del Servei de Cirurgia Cardiovascular del Clínic.

GKpdyL3WQAArQvO

Cada any neixen a Catalunya 600 infants amb una cardiopatia congènita, ja sigui un problema estructural de cor (a les cavitats o de les vàlvules cardíaques, per exemple) o de grans vasos del tòrax. En el 30% dels casos, es tracta d'una cardiopatia greu. Gràcies als avenços de les darreres dècades, un 95% d'aquests infants arriben a l'edat adulta, però ho fan amb unes necessitats molt específiques.

En aquest context, el Centre de Cardiopaties Congènites impulsat per Sant Joan de Déu i el Clínic Barcelona neix amb l'objectiu que sigui el mateix equip de professionals el que els segueixi i tracti al llarg de tota la vida, ja que l'èxit en el maneig del pacient amb malaltia cardiovascular es basa en l'assistència multidisciplinària d'alta qualitat i en una estratègia de seguiment a llarg termini que asseguri la continuïtat durant la vida adulta. Per això, comptar amb un centre especialitzat, integrat i amb visió transversal és clau per a millorar la qualitat en l'assistència d'aquests pacients. 

DSC 4342

El conseller ha afirmat que "és un abans i un després en el tractament dels pacients amb cardiopaties congènites", que s'atendran de forma "integrada i coordinada" des de la infància fins a l'edat adulta. Balcells també ha destacat que la introducció de la cirurgia robòtica en pacients pediàtrics "és pionera a l'Estat i significa un canvi transcendental per a la recuperació post operatòria."

El nou centre tindrà dues seus, una a l'Hospital Sant Joan de Déu i una altra a l'Hospital Clínic, que, en conjunt, oferiran una cartera de serveis completa i complementària, i que disposarà d'un equip integrat per vint-i-tres professionals que inclou cirurgians cardiovasculars, cardiòlegs, pediatres i anestesiòlegs. 

Primeres cirurgies cardíaques

La creació d'aquest centre fruit de l'aliança entre Sant Joan de Déu i el Clínic permetrà, a més, estendre a la població infantil tècniques quirúrgiques que fins ara no s'aplicaven en l'àmbit de la cirurgia cardíaca pediàtrica, però estaven ja implantades en la d'adults, com és el cas de les cirurgies mínimament invasives toracoscòpiques i robòtiques. Fins ara, els infants i joves afectats de cardiopaties congènites que havien de passar per quiròfan eren intervinguts mitjançant cirurgia oberta, el que allargava el període postoperatori i recuperació del pacient, a més de causar-los un major perjudici estètic.

DSC 4307

El nou centre de cardiopaties congènites ja ha dut a terme cinc intervencions d'aquest tipus en infants. En tres casos, els professionals han optat per una cirurgia toracoscòpica, que consisteix a fer unes petites incisions al tòrax de l'infant per introduir un dispositiu amb una càmera de vídeo que els permeti veure la zona quirúrgica i els estris necessaris per dur la intervenció. La primera nena operada mitjançant aquesta tècnica presentava un tumor al cor que calia resecar. La pacient de menor edat operada així fins ara al centre ha estat una pacient de 6 anys.

Primer cas de cirurgia robòtica en infants

En dos casos més, els professionals han optat per cirurgia cardíaca robòtica. La primera pacient pediàtrica intervinguda amb l'ajuda d'un robot ha estat una noia de 13 anys i veïna del País Basc que presentava una comunicació interauricular congènita del tipus ostium primum (tenia les dues aurícules connectades) i un defecte en la vàlvula mitral. Aquestes malformacions li provocaven una circulació anòmala de la sang dins del cor i un desequilibri que sobrecarregava la banda dreta del cor i, a llarg termini, li causava insuficiència cardíaca.

El segon pacient intervingut mitjançant cirurgia cardíaca robòtica és un jove de 15 anys que fa mesos va ser tractat d'una comunicació interauricular mitjançant cateterisme i havia presentat una infecció del dispositiu de tancament (endocarditis).

DSC 4573

El director del centre, Daniel Pereda, explica que, en el cas dels infants, la cirurgia robòtica està limitada a la mida i edat dels pacients perquè els estris quirúrgics han estat ideats i dissenyats a mida dels adults.

Per això, ara mateix els cirurgians es plantegen aquesta opció només en els infants més grans i adolescents. Els principals pacients candidats a sotmetre's a una intervenció d'aquest tipus són els que pateixen les següents patologies: comunicacions interauriculars (sempre que no es puguin resoldre amb un cateterisme), problemes en les vàlvules mitral o tricúspide o tumors cardíacs. La previsió és operar mitjançant cirurgia robòtica mínimament invasiva una dotzena de pacients cada any i començar amb una activitat anual de 20 cirurgies toracoscòpiques.

Redacció / Fotos: Departament de Salut

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix